Kevät etenee hurjaa vauhtia ja kuukauden päästä ensimmäiset aloittavat kesälomansa elleivät jo ole aloittaneet. Kevät on myös erilaisten juhlien aikaan ja yksi suurimmista on varmasti ylioppilas -ja valmistujaisjuhlat. Kuinka niistä oikein selvitään!

Budjetti

Juhlien järjestäminen ei onnistu aivan nolla budjetilla, joten mieti kuinka paljon olette valmiita sijoittamaan. Nirsoilemaan ei kannata kuitenkaan lähteä, onhan kyseessä sentään ainutlaatuiset juhlat.

Missä? Milloin – Päivämäärän asettaminen

Niin kuin minkä tahansa juhlan suunnittelussa lähdetään liikkeelle päivästä. Onko se sitten, päivä kun lakki laitetaan päälle ja todistukset haettu vai ehkä seuraavalla viikolla, jolloin kaikki tärkeät ihmiset pääsisivät paikalle.

Juhlapaikka

Kotona, mökillä vai sitten erillisessä juhlapaikassa?

Kaikki noista on varmasti hyviä vaihtoehtoja ja kukin paikka ratkaisee erilaisia ongelmia. Suomessa kuitenkin kulttuuri on sen mukainen, että juhlat yleensä järjestetään tutussa ja turvallisessa kodissa. Myöskin budjetin näkökulmasta se on varmasti halvin ratkaisu.

Kotona järjestettävissä juhlissa onkin hyvä ottaa huomioon talon rajoitukset, kun ihmisiä onkin yhtäkkiä enemmän kuin normaalisti. Touko-kesäkuussa alkaa jo niin sanotusti olemaan lämmintä niin sisällä kuin ulkona ja kasvava ihmismäärä sisätiloissa voi tehdä ilmasta todella tunkkaisen. Voisiko juhlia levittää kodin pihalle?

Juhlatilan levitys pihalle

Pihajuhlat luovat täysin erilaisen tunnelman juhlaan. Kuitenkin maailmalla vallitsee sellainen mörkö kuin muuttuva sää ja sekin kannattaa ottaa juhlia järjestäessä huomioon.

Sisustettu teltta juhlassa
Voitkin vuokrata esimerkiksi telttakatoksen

Sään varalle voikin pihalle pystyttää esimerkiksi telttakatoksen, jolloin luontoäidin ollessa sateisella päällä, voi juhlat jatkua sateesta huolimatta. Meiltä voit vuokrata juhlateltan vierasmäärän mukaan.

Riittävästi istumapaikkoja ja pöytiä

Ainakin omasta mielestä on vaivalloista syödä seisten ja silloin ruokailu alustana toimii milloin mikäkin huonekalu, piano tai esimerkiksi televisio taso. Kannattaakin tarjota riittävästi tuoleja ja pöytiä, se nimittäin tuntuu vieraistakin paljon mukavammalta.

Mikäli ei kotoa löydyä tarpeeksi kalusteita, voi esimerkiksi niiden vuokraaminen tulla kyseeseen. Meiltä voitkin vuokrata pöydät -ja penkit  tarpeesi mukaan.

Meidän lisäksi, ympäri Suomea on samanlaisia yrityksiä jotka palvelua tarjoavat. Kysy rohkeasti!

Kutsukortit

Ennen korttien tekemistä on varmasti hyvä tietää ketä paikalle on kutsumassa. Tuoreella valmistuneella varmasti on joitakin nimiä mielessä, kenet hän haluaa ehdottomasti paikalle. Tästä voikin tehdä simppelin raapustuksen vaikka paperille.

Kutsukortteja voikin nykyään tilata netistä. Esimerkiksi Ifolorilta pystyy tilaamaan kortit omilla kuvillaan. (Eikä muuten ollut kaupallinen yhteistyö)

Jos kuitenkin printatut geneeriset kutsut aiheuttavat oksennusrefleksin, askartelimen voi olla omalaatuisempi vaihtehto, joskin hieman raskas.

Muista myös jälkikäteen lähetettävät kiitoskortit!

Ruoka ja juoma, mitä tarjota?

Kokemuksieni mukaan ruoan ja juomien tarjoaminen kohottaa stressin juhlia järjestäessä aivan uudelle levelille. Ruoka ja juoma on myös yksi suurimmista kulueristä, joten tässäkin kohtaa budjetista kiinni pitäminen auttaa paljon.

Tarjoiltavat ylioppilasjuhlissa

Neuvoja tarjoiltavien valintaan kannattaakin kysyä juhlasankarilta itseltään, onhan kyseessä kuitenkin hänen juhlansa. Jotta säästyttäisiin parilta kurnivalta vatsalta, niin vieraiden allergeeneistä ja erikoisruokavalioista voi ja ehdottomasti kannattaakin ottaa selvää.

Helpotuksena voinkin sanoa, ettei kukaan vieraista tule ruokien tai juomien perässä paikalle. Joten Don’t Worry, Be Happy!

Ohjelmaa

Maljan nostaminen, kahvittelu ja syöminen. Mitäs sitten? Mukavia aktiviteetteja voikin miettiä, jotta myös nuoremmat vieraat vieraat viihtyisivät.

Siispä esimerkiksi perinteinen petankki tai muut ulkopelit ei ole yhtään huonompi vaihtoehto.

Liiallisuuksiin meneviä ohjelmia ei kannata kuitenkaan lähteä kokeilemaan, tykkäävät ihmiset myös haastella tuttujen ja sukulaisten kanssa.

Koristelu

Mitkä olisivatkaan ylioppilasjuhlat ilman ilmapalloja tai ainakin mun mielestä ne on ihan siistejä. Nykyään kun kuitenkin saa vaikka minkä mallista ja kokoista palloa, joka varmasti myös sopii valmistujaisjuhlan sisustukseen.

Myöskit kukat ovat iso osa juhlien sisustusta ja hyvä niin. Näidenkin kuvien näyttävät kukkaset ovat Jyväskyläläiseltä Kukkakauppa Ruusupuulta!

Koristelut pöydällä ylioppilasjuhlissa

Apukädet ja valokuvaaja

Ylioppilasjuhlien järjestämisestä ei kuitenkaan tarvitse eikä kannatakkaan selvitä yksin. Bookkaa siis lähipiiristä muutama apukäsi kyseiselle päivälle mukaan valmisteluihin.

Koska kyseessä on kuitenkin luultavasti ainoat ylioppilasjuhlat, niin hetket kannattaakin visusti ikuistaa valokuvien muotoon. Älä siis unohda nimetä juhliin omaa valokuvaajaa, jolla on homma hanskassa koko tilaisuuden ajan.

Nautinnollisia juhlahetkiä!

Viimeisenä tipsinä voisin antaa sen, että ottaa kaiken ilon irti tästä kyseisestä päivästä. Kippis vaan!

Juhlamaljat tarjoittimella
Juhlamaljat

 

Juhlien järjestäminen

Miska