Kaksivuotinen yrittäjän taival tuli täyteen 10.5. Yrittäjäksi alkaminen oli ehkä elämäni suurimpia päätöksiä ja vieläkin tuntuu, että kaikkia niksejä ja byrokratian kiemuroita ei vielä osaa. Mitä olen oppinut?

Työntekijöitä ei noin vaan kannata palkata

Muistan työnhakijana aina miettineeni, että miten voi olla tuottavassa yrityksessä mahdollista, ettei sinne ole kannattavaa ottaa lisää työntekijöitä. Nyt kuitenkin jokaisen vastaan tulevan yrityksen kohdalla, silmämääräisesti voin katsoa, että miksi ei välttämättä niitä työntekijöitä aina tarvitse tai pystytä palkkaamaan.

Minulle henkilökohtaisesti tuli yllätyksenä, että työntekijän palkkaaminen on oikeasti paljon kalliimpaa mitä aluksi kuvittelin. Tietenkin huolellisella taustatyöllä sekin olisi selvinnyt. Keikkatyöläisiä en ole oman palkanlaskennan kautta käyttänyt kesän 2017 jälkeen vaan, olen mielummin käyttänyt kevytyrittäjiä hommassa. Kevytyrittäjyydessä kumpikin osapuoli (työntekijä ja työnantaja) hyötyy järjestelystä. Työntekijän tekemä lasku voidaan hyväksyä normaalina ostolaskuna ja minun ei tarvitse kustantaa palkanlaskennan sivukuluja. Taas itse työntekijälle ollaan maksettu normaalia isompaa palkkaa, koska miksei.

Ja kun toistaiseksi en ole palkannut ketään kokoaikaista työntekijää, niin ei sekään sitten ole harmaita hiuksia tuottanut

Ei riitä, että olet hyvä. Sinun on oltava paras!

Tämä pätee oikeastaan kaikkiin osa-alueisiin yrittäjyydessä. Sun täytyy olla parempi kun se sun kilpailija, muuten ei vain yksinkertaisesti riitä työtä.

Muistan yrittäjyyden alkutaipaleella ajatelleeni, että minähän en lähde kilpailemaan hinnoilla, minä kilpailen laadulla. Ihanteellinen ajatus se tuolloin oli, muttei ihan niin helppo toteuttaa. Silloin kun asiakkaan ostopäätös on hinnasta kiinni, niin emme ole onnistuneet tuossa tavoitteessa. Tässä asiassa olenkin pyrkinyt haastamaan itseni ajattelemaan, että kuinka saan asiakkaan näkemään työni tai tuotteeni arvon siinä arvossaan, missä sen itse näen. Olen myös kuullut huhua, että huippumyyjällä kaupan clousaaminen ei ole koskaan kiinni hinnasta, vaan itsestään.

”Liian kallis” -huutelijoille olen vain tokaissut, että ei tässä maassa kukaan ilmaiseksi tule töitä tekemään ja se, että hinnastomme on samassa tasossa kaikkien muiden toimijoiden kanssa. Taas kerran kuitenkin, pitää kehittää tapoja joilla ne asiakkaat myös ymmärtävät mistä se hinta koostuu.

Hedelmiä astiassa
Jotta olisi tekstin lisäksi kuviakin, nami nami!

Hakukonenäkyvyys on kaiken aa ja oo

Yrityksen verkkosivut viimeisen käsitykseni mukaan täytyy tuoda yritykselle lisää kauppaa. Taas se mitä verkkosivut tuovat asiakkaalle, on lisäarvoa, toisin sanoen jotain sisältöä. Jos kerta 2000-luvun alussa, firmaa ei ollut olemassa, ellei sillä ollut nettisivuja, niin 2019-luvulla firmaa ei ole olemassa ilman päivittyvää sisältöä. Päivittävydeellä tarkoitan, että sisältöä tulee lisää.

”Mutta hei, mitenkäs nää pitkään toimineiden yritysten sivut ovat edelleen hakutuloksissa ykkösinä, vaikkei sivuille mitään tulisikaan?”

Sehän se onkin, että ne sivut ovat olleet pidempään pystyssä ja niihin sivuihin tulee enemmän ulkopuolisia linkityksiä, kuin juuri tulille laitetuille sivuille. Tämä asia on ainoastaan positiivinen asia, koska jos firma on pitkään toiminut, voi se varmasti antaa käyttäjilleen parhaan mahdollisen kokemuksen.

Juuri tarkastamani tiedon mukaan sivumme hakukoneklikkaukset ovat nousseet vuoden takaisesta 58,3%, mikä sinällään on merkki siitä, että jotakin ollaan tehty oikein.

Ykköstavoitteena tyytäväiset asiakkaat, toisena laadukkaat kalusteet

Taisin tuossa kaverilleni tokaista, että ”Liiketoiminta rakennetaan asiakkaan ympärille ja jokainen liiketoiminnan osa-alue tulisi palvella asiakasta parhaalla mahdollisella tavalla”. Tuon lauseen jälkeen tajusin, että onhan tuossa oikeestikkin jotain järkeä ja näinhän se tietenkin on.

Tyytyväiset asiakkaat on jokaiselle yritykselle tärkeitä tai jos ei ole, niin sitten on aika katsoa onko asenteissa jotakin korjattavaa.

Laadukkaat vuokra kalusteet tuo myös osittain tyytyväisyyttä asiakkaillemme ja laatuun haluamme ehdottomasti panostaa. Pikkuhiljaa olemme vaihtamassa kalustoa uusiin ja laadukkaisimpiin tuotteisiin. Uudistuslistalla ovat mm.

  • Pöydät ja penkit vaihdetaan muovisiin
  • Pöytiin erilaisia liinoja ja huppuja
  • Isot alumiiniprofiiliteltat
  • Lisää Pop-up telttoja

Listaahan voidaan jatkaa vielä, mutta noita vuokrataan ehdottomasti eniten, joten syystäkin niihin tulee panostaa.

Loppulauselma

Koen, että yrittäjyys on todellakin näyttänyt minulle todella paljon mitä rahan tekeminen todellisuudessa on. Rahan arvokin on muuttunut siinä mielessä, että tietää mistä myös muiden yritysten tuottamien palveluiden ja tuotteiden hinta koostuu.

Varmaan saisin kirjoitettua opituista asioista romaanin, mutta kirjailijaksi en rupea.

Jos sitä vaikkapa yhden oluen tämän kaksi vuotisuuden kunniaksi korkkaisi, mutta muuten viikonloppu menee töiden merkeissä. Palataan!

 

 

Uncategorized

Miska